Restaurant inrichten? Hier zijn 9 tips!

Heeft u een restaurant of eetcafé? Dan bent u natuurlijk blij dat u horecagelegenheid eindelijk weer open mag, want als horecaondernemer doet u niets liever dan gasten ontvangen. Daarbij speelt niet alleen lekker eten en drinken een belangrijke rol, maar ook de uitstraling van uw restaurant. U wilt dat uw restaurant er op en top uitziet wanneer u uw gasten ontvangt, zodat u ze een onvergetelijke avond kunt bezorgen. Bij een restaurant inrichten zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden. We helpen u graag op weg. Daarom geven wij u graag deze 9 tips mee.

1. Voor wie gaat u uw restaurant inrichten?

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste vraag. Wie zijn uw gasten en wat verwachten ze? Een sterrenrestaurant vraagt om een andere inrichting dan een eetcafé. Daarom is het belangrijk om bij het inrichten van uw restaurant goed na te denken over de behoeftes van uw gasten. Wilt u uw restaurant inrichten met het oog op gezinnen met kinderen? Op vakantiegangers? Of juist op zakelijke gasten? Verwachten uw gasten een chic vijfgangendiner of een snelle lunch? Wilt u grote groepen gaan ontvangen? Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij het inrichten van uw restaurant.Wanneer u gezinnen aan wilt trekken, kan het leuk zijn om een speelhoek te maken waar de kinderen zich uit kunnen leven terwijl ouders rustig kunnen eten. Of wilt u zich richten op echte wijnliefhebbers? Wanneer u grote groepen wilt ontvangen, is het van belang te werken met flexibel, lichtgewicht meubilair, zodat er makkelijk geschoven kan worden met de opstelling.

2. Kies de stijl

Wanneer u een duidelijk beeld heeft van wie uw doelgroep is, kunt u gaan nadenken over de stijl waarin u uw restaurant wilt inrichten. Door het kiezen van een bepaalde stijl geeft u uw restaurant een eigen identiteit waaraan gasten u kunnen herkennen. Kies voor een stijl die bij uzelf, maar ook bij uw gasten past en waar u en uw gasten zich prettig bij voelen. Zakelijke gasten zullen zich misschien op hun gemak voelen in een meer strakke formele setting, terwijl gezinnen met kinderen misschien de voorkeur hebben voor een speelsere setting. Durf keuzes te maken! Zo zet u een duidelijk concept neer. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en de juiste stijl te kiezen voor de inrichting van uw restaurant kunt u één of meerdere moodboards maken. Dit kan digitaal of op papier. Verdiep u in de mogelijkheden, kies producten, materialen en prints die u mooi vindt en combineer dit tot een geheel. Geeft u de inrichting van uw restaurant liever uit handen? Liviza projectinrichting kan u uitstekend helpen op dit gebied. Wij zetten onze ervaring in om u een duidelijk beeld te geven van alle mogelijkheden. Vraag de brochure aan of neem direct contact met ons op.

3. Meubilair van horecakwaliteit

Wanneer u de juiste stijl voor uw restaurant heeft gekozen, is het tijd om meubilair uit te kiezen. U wilt natuurlijk dat het meubilair een lange tijd meegaat en er mooi uit blijft zien. Daarom is het belangrijk goed te letten op de kwaliteit van het meubilair en te kiezen voor meubilair dat tegen een stootje kan. Stoelen en tafels zullen intensief worden gebruikt en er zal ongetwijfeld een keer een kopje koffie of glas wijn op het meubilair terechtkomen. Daar wilt u geen blijvende vlekken aan overhouden. Kies daarom voor water afneembare stoffen die toch warm en zacht aanvoelen of voor stoer kunstleer. Liviza denkt graag met u mee om de juiste keuze te maken binnen het door u gekozen concept.

4. Lekker lang natafelen

Bij een restaurant inrichten zijn stoelen en banken misschien wel de belangrijkste meubelstukken. Gasten zitten vaak gedurende de hele maaltijd. Daarom is het niet alleen belangrijk dat de stoelen passen bij de stijl van uw restaurant, maar moeten ze ook heel comfortabel zijn. Kies bijvoorbeeld voor comfortabele kuipstoelen of stoelen met brede armleggers. Ook zachte stoffen, een goede rughouding en tafels met de juiste hoogte dragen bij aan het zitcomfort van uw gasten. Dit alles zorgt voor een prettige ervaring en dat uw gasten lekker lang na blijven tafelen.

5. Wees uniek

U wilt dat uw restaurant opvalt en uw gasten bijblijft. Op deze manier zorgt u dat gasten naar uw restaurant komen en blijven komen. Natuurlijk onderscheidt u zich van de concurrent met uw heerlijke gerechten en drankjes, maar ook een unieke inrichting kan veel voor u betekenen op dit gebied. Wilt u op een stijlvolle manier uw restaurant inrichten en tegelijkertijd opvallen? Kies voor een duidelijke huisstijl met opvallende wanddecoratie of objecten. Zet een duidelijk concept neer in zowel kleur als stijl.

6. Light please!

Niets is zo ongezellig als eten onder felle tl-verlichting. De gerechten zien er minder smakelijk uit en het komt ook de sfeer niet ten goede. Een te donkere ruimte is ook niet prettig. Het kiezen van goede verlichting is ontzettend belangrijk wanneer u uw restaurant gaat inrichten. Door de ruimte op de juiste manier de belichten, zorgt u dat de juiste sfeer ontstaat en dat het interieur echt tot zijn recht komt. Om voor extra sfeer te zorgen, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor railspots aan het plafond, LED verlichting in de bar en functionele maar sfeervolle armaturen boven de tafels.

7. Vergeet de looproutes niet

Een restaurant inrichten is meer dan het uitkiezen van het juiste meubilair. Ook is het belangrijk na te denken over hoeveel tafels en stoelen u kunt plaatsen en waar de meubels moet komen te staan. Een ruimtelijke inrichting is ontzettend belangrijk voor de beleving van uw gasten. Wat zien uw gasten als ze binnenkomen? De eerste indruk is ontzettend belangrijk. En wat zien ze wanneer ze weer vertrekken? Zorg voor een prettige afsluiting van de restaurantervaring van uw gasten. Verder moet worden nagedacht over waar zaken als het toilet en de kassa komen. Dit moet logisch zijn voor uw gasten. Heeft uw restaurant een open keuken? Dan moet goed worden nagedacht over de zichtlijnen. Wat wilt u dat u gast kan zien tijdens het eten? Niet alleen gasten zullen in uw restaurant rondlopen. Ook uw personeel zal zich met volle dienbladen en hete borden een weg moeten kunnen banen tussen de tafels en stoelen. Er moet bij de inrichting van een restaurant dus goed worden nagedacht over de looproutes. Het kan daarom handig zijn om van tevoren een plattegrond te maken.

8. Let op de akoestiek

In een restaurant wordt gepraat en gelachen. Om te voorkomen dat gasten elkaar niet kunnen verstaan of juist kunnen meeluisteren met een gesprek aan de andere kant van de ruimte, is het belangrijk te zorgen voor een goede akoestiek. Een aantal zaken die kunnen helpen bij het verbeteren van de akoestiek in uw restaurant zijn raambekleding, tapijten en vloerkleden, gestoffeerd meubilair, een akoestisch bekleed plafond en grote beplanting, zoals moswanden of een aantal grote plantenpotten.

9. Laat uw restaurant inrichten door Liviza projectinrichting

Een restaurant inrichten kan veel werk zijn. Er zijn, zoals u kunt lezen, veel dingen waar over nagedacht moet worden en waar u rekening mee moet houden. Vindt u het lastig om de juiste stijl, verlichting of inrichting te kiezen? Of heeft u simpelweg geen tijd of geen zin om zelf uw restaurant in te richten? Liviza projectinrichting kan u helpen! Samen met u kijken we hoe we uw restaurant het beste kunnen inrichten. We regelen alles van lichtplan tot wandafwerking. Zo zorgen we, samen met u, dat uw gasten een onvergetelijke tijd hebben. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden die Liviza biedt of neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Picture of Merel van Geffen

Merel van Geffen

Advies of vragen?

Bel of Mail

Laat je bericht achter

BROCHURE DOWNLOADEN

Vul je gegevens in en ontvang
gratis onze inspirerende brochure.